TIPS voor ouders en kinderen om samen te oefenen

TIPS voor ouders en kinderen om samen plezier te hebben in het zwemmen en de zwemles  

Hieronder een aantal leuke tips voor zwemlesouders en kinderen om samen te oefenen! 

TIPS:

1. Doe het echt samen. Een kind gaat pas spelen en ontdekken als het zich op z’n gemak voelt en de omgeving als veilig ervaart. De nabijheid van vader of moeder speelt daarbij een hele belangrijke rol. Ga je een keertje zwemmen, zorg ervoor dat je in het water bij je kind in de buurt bent. Samen leren zwemmen wordt pas echt leuk als je het samen doet. Doe daarom zelf actief mee.

2. Neem eventuele weerstand serieus. Zoek uit waarom je kind iets niet wil en vraag wat er niet leuk is. Ga met je kind in gesprek. Door aan te sluiten bij je kind kun je ervoor zorgen dat er wordt gespeeld. Spelen leidt weer tot plezier en daarmee groeit het zelfvertrouwen van je kind. Daardoor zal het meer gemotiveerd zijn om in te gaan op nieuwe uitdagingen.

3. Geef je kind de regie. Kinderen leren door te spelen. Neem dat als uitgangspunt tijdens het samen leren zwemmen. Veel kinderen kunnen heel goed zelf bepalen wat ze willen en kunnen doen. Zie dit als een talent van je kind en speel er zo goed mogelijk op in.

4. Voorkom een machtsstrijd. Laat je kind de baas zijn. Stimuleer je kind na te denken wat hij of zij het liefst wil doen en jij doet natuurlijk mee. Geef het goede voorbeeld. Kijk eens in de spiegel en stel jezelf de volgende vragen:

  • Laat jij aan je kind zien dat je plezier hebt in zwemmen?
  • Is jouw haar ook al nat wanneer je je kind uitdaagt om onder water te gaan?
  • Ga jij onder water als je in het water springt?
  • Laat je spetters op je af komen in plaats van ervoor terug te deinzen?
  • Voorkom je woorden als: voorzichtig, pas op, denk er om, oh of oei?

Wees je bewust van de kracht van een voorbeeld. Kinderen leren door te kijken, na te doen, te spelen en op die manier te ontdekken.

5. Neem de tijd om te genieten van het samen leren zwemmen. Zorg voor succesbeleving. Veel succes en herhaling zorgt ervoor dat het geloof en vertrouwen in jezelf groeit. Laat het lukken en laat de eindvorm los. Maak de vaardigheid b.v. makkelijker, zoek variaties en doe zelf ook mee. Kijk naar je kind en besluit: alles is goed! Weersta de verleiding om te helpen en wacht bij twijfel af. Laat je bezorgdheid los. Je kind heeft eigen ervaringen nodig om verder te komen. Blijf wel in de buurt! Daag je kind uit, gebruik materiaal en ontdek de favoriet. Geef eens een cijfer.

6. Heb geduld, leren kost tijd. Ieder kind is uniek. Wees als ouder een voorbeeld.  Op het gevoel van je kind heb jij als ouder ook invloed. Wanneer jij relaxed naar de zwemles gaat, zonder gemopper en gestress is dat prettiger voor je kind dan wanneer je klaagt over de hitte en je kind op de nek zit omdat het snel een diploma moet halen. Kinderen voelen stress en ongeduld haarfijn aan en dat kan de beleving van plezier negatief beïnvloeden. Door vaker te herhalen leer je sneller. Door regelmatig samen met je kind te gaan zwemmen, lever je in ieder geval een bijdrage aan (de snelheid) van het leerproces. De gemiddelde richtlijn voor het behalen van het A-diploma is dat wanneer de lessen 45 minuten duren, er 66 lessen nodig zijn om het A-diploma te behalen. Bij uurslessen kan je kind in ongeveer 50 weken, dat is dus een jaar, het A-diploma halen.

7. Maak zwemles leuker voor jezelf. Vind je de zwemles van je kind eigenlijk helemaal niet leuk? Is het iedere keer stressen om op tijd te komen? Gedoe in de kleedkamer, zweten en maar wachten, wachten en wachten? Probeer je irritatie te verbergen voor je kind. Hij of zij voelt het direct en zal het onbewust meenemen de les in.

Nog beter, maak het leuk voor jezelf. Hierbij een paar tips:

  • Koop een kop koffie of neem iets lekkers en settel je om een heerlijk boek of tijdschrift te lezen.
  • Neem je hardloopschoenen mee en maak een trainingsrondje in de omgeving van het zwembad.
  • Ga lekker onderuit zitten en doe een spelletje op je telefoon.
  • Neem je laptop mee en beantwoord je email, dan hoef je dat thuis niet meer te doen.
  • Doe een koptelefoon op en kijk je favoriete serie op je tablet.
  • Zoek contact met andere ouders en maak het gezellig.


8. Hoe meer diploma's hoe beter de vaardigheden van je kind zijn om zichzelf te redden.Na lang oefenen komt uiteindelijk het moment dat alles lukt en je kind mag meedoen aan het diplomazwemmen. Zwemdiploma A is het startbewijs dat je kind in staat is om zichzelf te redden in het water. Je kind raakt niet in paniek, voelt zich prettig en vertrouwd in het water en beheerst belangrijke vaardigheden. Zwemdiploma B legt de nadruk op de specifieke zwemconditie en het toepassen van geleerde vaardigheden in lastiger situaties. Je kind is nog beter voorbereid om zichzelf te kunnen redden en kan het fysiek ook beter volhouden. Zwemdiploma C maakt het leren zwemmen compleet. Met een C-diploma op zak is het zelfvertrouwen gegroeid en ook het plezier in zwemmen. Je kind heeft kennis gemaakt met allerlei vaardigheden en toepassingen die deelnemen aan zwemmen in Nederland zo leuk maken.

9. Tot slot geldt voor je kind: KEEP CALM EN BLIJF ZWEMMEN. Het is belangrijk dat je kind blijft zwemmen. Geleerde vaardigheden zullen niet zomaar verdwijnen, maar als je niet meer oefent, holt de specifieke zwemconditie achteruit. Ook het zelfvertrouwen zal afnemen als je kind weinig of bijna nooit meer in het zwembad komt. Blijf daarom samen met je kind zwemmen en genieten!

Bovenstaande tips komen uit het boek:


 

Cookie instellingen